Yüksek enerji tasarruflusoğutma sistemlerisoğuk hava deposusoğuk ürün muhafaza depolarıdonmuş ürün muhafaza depolarıkırmızı et soğuk hava deposutavuk soğuk hava deposuyumurta soğuk hava deposusu ürünleri soğuk deposu süt ürünleri soğuk hava deposudondurma soğuk hava deposuelma soğuk hava deposunar soğuk hava deposu yaş sebze ve meyve deposupatates muhafaza depsuotel ve restaurant soğuk hava depolarınarenciye soğuk hava deposusoğutma sistemlerisoğuk hava deposusoğuk ürün muhafaza depolarıdonmuş ürün muhafaza depolarıkırmızı et soğuk hava deposutavuk soğuk hava deposuyumurta soğuk hava deposusu ürünleri soğuk deposu süt ürünleri soğuk hava deposudondurma soğuk hava deposuelma soğuk hava deposunar soğuk hava deposu yaş sebze ve meyve deposupatates muhafaza depsuotel ve restaurant soğuk hava depolarınarenciye soğuk hava deposusoğutma sistemlerisoğuk hava deposusoğuk ürün muhafaza depolarıdonmuş ürün muhafaza depolarıkırmızı et soğuk hava deposutavuk soğuk hava deposuyumurta soğuk hava deposusu ürünleri soğuk deposu süt ürünleri soğuk hava deposudondurma soğuk hava deposuelma soğuk hava deposunar soğuk hava deposu yaş sebze ve meyve deposupatates muhafaza depsuotel ve restaurant soğuk hava depolarınarenciye soğuk hava deposuPolarco Kalitesi ile
Elma soğuk hava deposu
Ülkemizde yetişen elma çeşitleri muhafazaya elverişli bir yapıda olduğundan ötürü doğru koşulların oluşturulması durumunda tazeliğini koruması günümüz şartlarında mümkün kılınmıştır.
Dolayısıyla merak ettiğiniz Elma Soğuk Hava Deposunda Kaç Derecede Saklanır? İçin 5 ila 12 ay gibi bir süre boyunca 0˚Cile 3˚C sıcaklıkta %90-95 nem oranında saklanır diyebiliriz. Ancak elmaların iri olanları depolamaya dayanıklı değildir. Küçük olanları ise ekonomik değildir. Bu nedenle 55 ile 75mm çapında olan elmalar muhafaza edilmelidir. Bu hususta firmamız sizlere kapasiteniz ölçüsünde soğuk hava deposu tasarlayabilir ve proje yöneticilerimiz sizler için en verimli çözüm önerisini sunarak, ürünlerinizin uzun vadede tazeliğinin korumasını sağlayabilir.
Elma İçin Soğuk Odalar
Her çeşit meyvede olduğu gibi elmanın da üretim ve tüketiminin ülke ekonomisine katkısı büyüktür. Dolayısıyla toplanan elmaların muhafazaya elverişli olanlarını maksimum verim sağlayacak bir tesiste muhafazaya alınması, yılın her mevsiminde tüketiciye taze ürün sunulmasına ön verecektir. Yaş meyvelerin %80’i su içerdiğinden ötürü bu suyun kaybolmaması adına muhafazaya alınacak olan soğuk odanın gerek nem gerekse ısı dengesinin iyi ayarlanması gereklidir. Bu nedenle Elma İçin Soğuk Odalar konusunda firmamız Novacold sizler için en doğru projeyi hayata geçirecektir. Proje yöneticilerimiz arsa konumuyla birlikte risk analizine kadar her aşamada sizlerin yanında yer alarak, en doğru koşullarda soğuk hava depolarınızı anahtar teslim şekilde tasarlayarak tarafınıza sunacaktır.
Elma Soğuk Hava Deposu ve Özellikleri
Birden fazla elma çeşidinin olması normal olarak yaş meyve yapısına uygun muhafaza özelliğini ortaya koymaktadır. Firma olarak Elma Soğuk Hava Deposu ve Özellikleri konusunda teknik açıdan 1.sınıf malzeme kullanıldığını ve üst düzey verim alınacak projelerin söz konusu olduğunu dile getirebiliriz. Saklama koşulları konusunda ise 0˚C ile 3˚C arasında %90-95 nem oranı içeren bir alanda korunması gerektiğini söyleyebiliriz. Bunun dışında firmamızdan hizmet aldığınızda uzaktan izleme sistemleri, nemlendirme sistemleri, özel imalat soğuk oda kapıları, standart yapıların yanı sıra özel ebat soğuk oda projeleri gibi ihtiyaca göre farklı çözümler sunabiliriz.
Ülkemizde ortalama 10 dan fazla elma çeşidi vardır. Elma gibi diğer tüm meyve ve sebzelerin; üretimi, tüketimi ve ticareti ülke ekonomisinde önemli bir yere sahiptir. Elma Soğuk Hava Depolarında muhafaza edilen ürününün kalitesi; üreticiyi, tüketiciyi ve de ürünün satış maliyetini doğrudan etkilemektedir. Bu zengin çeşitlilikteki elmaların hangi şartlarda ve nasıl muhafaza edileceğini ve de yatırımcıya nasıl kar ettirilebileceğini iyi analiz etmiş olan ekibimiz, soğuk hava depolarınızda ki ürünün kalitesini bozmadan, muhafaza sürelerini uzatarak sizlere sorunsuz hizmet vermektedir.
"Elma soğuk hava depolarında yeni teknolojilerle dalındaki tazeliğini koruyarak depolama sürelerini uzatıyoruz".
Elma Depolama Koşulları ve Isı Özellikleri;
- Depolama Sycaklığı : 0°C ile 3°C
- Bağ.Nem %90-%95.
- Yaklaşık Depolama Süresi 8-9 Ay.
- Donma Başlangıç Sycaklığı -1.1°C.
- Özgül Isı Donma Öncesi 3.65 (kj(kg.K)) Donma Sonrası 3.65 (kj(kg.K
Elma soğuk hava depoları, hasat edilen elmalar pazara sevk edilip son tüketiciye ulaştırılana kadar elmaların muhafaza edilmesinde olmazsa olmazdır. Bu depolar adi depolar, soğuk hava depoları veya atmosfer kontrollü soğuk hava depoları olabilir.
Elmaların depoda kalma müddeti, meyvenin depolama zamanı, ağacın beslenme durumu, mevsim ve çeşide göre değişir. Bir çok elma çeşidi –1 ile 0°C de ve %85-90 nisbi nemde uzun süre saklanabilir. Ticari depolardaki sıcaklık 0-2°C dir. Elmalar –2°C donarlar. Golden ve Starking ise en uygun 0°C de ve % 90 nisbi nemde, Granny Smith ise +3°C saklanmalıdır.
Elma Hasat
Elmada hasat zamanının belirlenmesinde dikkat edilmesi gereken ölçüler, tam çiçeklenmeden olgunluğa kadar geçen gün sayısı, meyve etinin sertliği, meyve kabuğunun rengi, meyvenin daldan kopma durumu ve nişasta düzeyidir. Tam zamanında yapılan hasat ve uygun depolama şartlarının sağlanmasıyla Golden Delicious ve Starspur Golden Delicious çeşitleri 5 ay, Starking Delicious ve Starkrimson Delicious çeşitleri 7 ay, Granny Smith çeşidi ise 9 ay süre ile depoda saklanabilir. Genel olarak yazlık elmalar ağaç üzerinde gerek toplama ve gerekse yeme bakımından tam bir olgunluğa ulaştıkları zaman toplanmalıdırlar. Bu durumda yazlık elmalar yüksek kaliteli olurlar. Kışlık elmalarda ağaç olumu ile yeme olumu arasında çeşit özelliklerine de bağlı olarak uzun bir zaman aralığı vardır. Hasat edilen elma hemen yenilecekse yeme olumunu beklemek gerekir. Hemen tüketilmeyecek ve depolanacak ise ağaç olumuna geldikleri (daldan kolayca koptukları) zaman hasat edilebilir.
Elma Depolama
Etilen Üretimi ve Hassasiyeti
Elma, olgunlaşma sırasında solunumu artan, klimakterik bir meyve olarak sınıflandırılır. Bu artış, karbondioksit ve etilen, solunum ve otokatalitik etilen üretiminin iç konsantrasyonlarındaki artışlarla ilişkilidir. Endojen etilen üretimi çeşitler arasında büyük farklılıklar gösterebilir. Genel olarak, erken hasat çeşitleri yüksek etilen üretim oranlarına sahiptir ve hızlı bir şekilde olgunlaşır, geç hasat eilenler ise düşük etilen üretim oranlarına sahiptir ve yavaşça olgunlaşır. Elmanın olgunlaşması etilene maruz bırakılarak ilerletilir. Etilen sentezine müdehale edilerek etilen üretiminin önlenmesi veya yavaşlatılması, meyve depolanabilirliğinin arttırılması için bir stratejidir. Bu, esas olarak düşük depolama sıcaklıklarının kullanılması ve atmosfer kontrollü depolama teknolojilerinin uygulanmasıyla elde edilir.
Solunum Oranları
Genel olarak, erken hasat çeşitleri yüksek solunum oranlarına sahiptir, geç hasat çeşitleri ise düşük solunum oranlarına sahiptir. Meyvenin solunum hızı direkt olarak sıcaklıktan etkilenir ve solunum yolu sıcaklığı 10°C’nin altındaki depolama sıcaklıkları tarafından bastırılır. Depolama için en düşük sıcaklıklar donma noktasının üstünde ve üşüme yaralanmalarının gelişeceği sıcaklıkların üzerinde olmalıdır.
Soğutma Koşulları
Elmanın soğuma hızı, kalitenin korunmasını etkilemektedir, ancak önemi, çeşitliliğe, hasat olgunluğuna, meyvenin beslenme durumuna ve depolama tarihine göre değişmektedir. Hasat mevsiminin ilk yarısında olgunlaşan elma çeşitlerinin hızlı bir şekilde soğutulması çok önemlidir (yaz çeşitleri) çünkü hasat mevsiminin ilerleyen kısımlarında olgunlaşanlardan daha hızlı yumuşarlar. Bir çeşitlilikte, elmalar daha sonraki aşamalarda daha erken evrelere göre daha hızlı yumuşama eğilimindedir. Yavaş soğuma etkileri, depolama uzunluğu arttıkça çoğalır. Bu nedenle, meyvelerin hızlı bir şekilde soğutulmasını sağlamak için hasatta kaynakların yetersiz yatırımı, meyvenin pazarlama için asgari sertlik standartlarını karşılayamayacağı depolama süresinin sonlarına kadar belirgin olmayabilir. Örneğin, soğumadan önce 21°C’de 1 günlük bir gecikme, farazi 7-10 günlük bir depolama ömrü kaybıyla sonuçlanır. Meyvenin kaliteli bakımını en üst seviyeye çıkarmak, sadece hasattan hemen sonra ve depolama sırasında değil, aynı zamanda paketleme, nakliye ve perakende teşhir sırasında da sıcaklığa dikkat etmeyi gerektirir. Bu olayların bir araya gelmesi, hasattan tüketiciye olan bağlantıların sürdürülmesinin önemini vurgulayan “soğuk zincir” olarak tanımlanmaktadır.
Optimum Depolama Koşulları
Elma üreticileri, elmanın hem sıcaklık hem de atmosfer modifikasyonuna önemli ölçüde tepki verdiğini iyi biriler. Hızlı ve ön soğutmaya önem verilmesi ve doğru uygulanması, elma için 3 ila 6 ay depolama ve bazı durumlarda daha uzun süre orta kaliteli ürün sağlayabilir. Bununla birlikte, modern ticari depolar, elmaların uzun süreli depolanması için sıcaklık yönetimini atmosfer kontrolü ile birleştirmektedir. İyi tasarlanmış bir soğuk hava deposu, elmanın ticari depolanması için önerilen koşullar, çeşitliliğe bağlı olarak -1°C ile 4°C ve %90-95 nem oranına dikkat edilmelidir. Pazardaki kalite standartları arttıkça kabul edilebilir depolama süresi kısalmıştır. Ayrıca, depolanan meyve satışı için mevcut dönem azaldıkça kısa vadeli atmosfer kontrollü depolama daha yaygın hale gelmektedir.
Kontrollü Atmosfer Değerlendirmeleri
Elmalar, genellikle kontrollü atmosfer koşullarında depolanan ürünlerdir, ancak gaz bileşimi ve depolama sıcaklığı koşulları, çeşitliliğe, hacme ve atmosferin izlenmesi ve kontrol edilmesi için mevcut ekipmana göre farklılıklar gösterir. Etkileşimler oksijen, karbondioksit ve sıcaklık arasında gerçekleşir. Örneğin, düşük depolama sıcaklıkları, düşük oksijen seviyesi hasarına yatkınlığı artırır. Ayrıca çok düşük oksijen seviyeleri kullanıldığında, oksijen hasarını önlemek için karbondioksit seviyeleri azaltılmalıdır. Elma depolamak için planladığınız elma soğuk hava deposu projeleriniz ile ilgili tüm sorularınız için bizi çekinmeden arayabilir ve uzman ekiplerimizden bilgi alabilirsiniz.
- Soğuk ürün muhafaza depoları
- Donmuş ürün Soğuk Hava Deposu
- Su ürünleri soğuk hava deposu
- Otel restoran soğuk hava deposu
- Narenciye soğuk hava deposu
- Tavuk Soğuk Hava Depoları
- Elma soğuk hava deposu
- Süt ürünleri soğuk hava deposu
- Yumurta Soğuk hava deposu
- Kırmızı et soğuk hava deposu
- Yaş sebze meyve soğuk hava deposu
- Patates Muhafaza Depoları
- Soğan Muhafaza Depoları
- Medikal soğuk oda deposu
- Soğuk Hava Deposu
- Şoklama Depoları
- Dondurma Soğuk Hava Depoları
- Hızlı ve Ön Soğutma Projeleri
- Nar Soğuk Hava Depoları
- Catering Soğuk Hava Depoları
- Unlu Mamüller Soğuk Hava Depoları
- Çilek ve Tohum Saklama Odaları
- Tıbbi Soğuk Odalar
- Aşı Odaları
- Ev Tipi Soğuk Odalar
- Konteyner Soğuk odalar
- Lojistik soğuk Hava Depoları
- Buz Pateni Kar Pisti Tesisleri
- Hassas Klima Sistemleri
- Trafo Soğutma Sistemleri
- Buzlu Su Sistemleri
- Soğuk Su Sistemleri
- 40 şoklama sistemleri
- 40-60 şoklama sistemleri
- Market Soğutma Sistemleri
- Buz Makineleri
- Iqf Şoklama
- Temiz Hijyenik Oda Sistemleri
- Modüler Soğuk Odalar
- Havalandırma Sistemleri
- Amonyak Soğutma Sistemleri
- CO2 Soğutma Sistemleri
- Spiral Şoklama Sistemleri